Recente activiteiten

Vandaag bezoekt een panel de Politieacademie in Apeldoorn, met het oog op het doorvoeren van een peerreview van de sector Kennis en Onderzoek. Ik neem deel aan een gesprek hierover met andere externe wetenschappers. Bijzonder interessante toetsing.

Marnix Eysink Smeets organiseert een mini-symposium naar aanleiding van het afleggen van zijn doctoraal proefschrift "Fear Drop and Fear Change" op Inholland Hogeschool. Ik neem bij die gelegenheid deel aan de paneldiscussie met David Berg (NCTV), Corine Duitman en Remco Spithoven. Boeiend debat!

 

Lees meer hierover.

Vandaag de cover van mijn nieuwste boek goedgekeurd. Het komt er nu snel na een jaar lang hard labeur.

 

Op 13 november 2015 breekt in Parijs de hel los. Terroristische aanslagen op het voetbalstadion Stade de France, cafés en restaurants en in theater Bataclan eisen 132 doden en meer dan 350 gewonden. Zes jaar later gaat het proces van start. Nog niet de helft van de ruim dertig betrokkenen zit in de beklaagdenbank. Het zijn de twijfelaars, zij die hun bomgordel niet tot ontploffing durfden te brengen. De belangrijkste hoofdrolspelers van de tragedie zijn dood en kunnen niet meer worden bestraft.

Wat is de bewezen, gerechtelijke waarheid achter de schokkende feiten? Paul Ponsaers volgde nauwgezet het ‘proces van de eeuw.’ Niet minder dan negen onderzoeksrechters werkten vier jaar aan de samenstelling van een strafdossier van ruim één miljoen bladzijden. De definitieve tenlastelegging van het Openbaar Ministerie telt 560 bladzijden. 1.765 slachtoffers legden verklaringen ter zitting af. 330 advocaten en meer dan 2.400 burgerlijke partijen waren betrokken.

De auteur verwerkte de dagelijkse debatten, de elementen van het onderzoek en zijn expertise tot een indrukwekkend naslagwerk. Enkele maanden na Parijs was Brussel aan de beurt met een reeks bloedige terreuraanslagen op 22 maart 2016. Dit boek is daarom meteen een opstap naar het Brusselse proces dat in oktober 2022 van start gaat.

De analyse van de internationale geopolitieke context en de gedetailleerde reconstructie van de feiten, de daders en de procesgang is van onschatbare waarde voor wie professioneel met radicalisering te maken krijgt.

Vandaag een mooi webinar georganiseerd naar aanleiding van het nieuwe Cahier Politiestudies over "Zedenzaken". Niet minder dan 75 deelnemers mochten we noteren. Een erg interactief seminar!

Kif Kif maakte een podcast over politiegeweld naar aanleiding van het Enar-rapport. Deze podcast werd samengesteld door Jade Yorks en wordt op maandag 23 mei uitgezonden. Er zit een interview met Paul Ponsaers in over de infiltratie door extreemrechts bij politie en leger.