"Jihadi's in België"

Ponsaers, P. (2017). Jihadi’s in BelgiĆ« - De route naar Zaventem en Maalbeek, Antwerpen/Apeldoorn: Maklu, pp. 252.

Op 22 maart 2016 ontploffen bommen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek. Dit was het culminatiepunt van een lange voorgeschiedenis van 25 jaar. Dit boek biedt een unieke reconstructie van deze tijdsperiode. Tot op heden ontbrak dit helikopterzicht op het jihadisme in ons land. Dit boek schetst het verhaal van geopolitieke gebeurtenissen die van "jongens van bij ons" handpoppen maakten van de transnationale politieke scène, die hen misbruikte en offerde voor heel andere doeleinden dan deze waarin zij "geloofden". Het is de geschiedenis van de gestage uitbouw van het jihadistisch gedachtegoed in ons land, van talrijke rekruteringscirkels, propagandadispositieven, logistieke netwerken, financieringsstromen, van de gang naar Syrië en van "returnees" naar België. Bommen komen niet uit de lucht vallen, mwaar zijn het resultaat van deze diverse fasen die het jihadisme in ons land doorliep.

Deze reconstructie geeft een breed lezerspubliek inzicht in deze historie, waarin een aantal protagonisten als een rode draad telkens weer opduiken en terug uit het blikveld verdwijnen, om na veroop van tijd opnieuw te verschijnen. Tal van details krijgen hun plaats in het geheel en worden verduidelijkt in dit overzicht, met diverse mondiale uitlopers, die telkens ook terug verwijzen naar ons land. Het is daarom een treffende schets van de historische continuïteit die verborgen gaat achter de aaneenschakeling van talloze "faits divers" die het Belgisch terreurfenomeen omgeven.

Het boek is voorzien van een uitvoerige bibliografie en een zeer handzaam naamregister, waarmee geïnteresseerde lezers verder aan de slag kunnen. Een must voor diegenen die inzicht willen ontwikkelen over de "route naar Zaventem en Maalbeek". 

Bestellen

Voor een recensie, consulteer hier